Pericolele ceaiului la bebeluși

Ceaiul dat bebelușilor încă din primele zile de viață este un obicei împământenit la noi în țară, fiind o practică recomandată chiar și de unii medici. În ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni, fără apă sau ceai, multe proaspete mame apelează la „ceiuț” pentru a calma colicile bebelușului și a-l liniști. Această practică este periculoasă din multe puncte de vedere:

– cantitățile de ceai oferite bebelușului pot interfera cu stabilirea lactației, în special în primele săptămâni de viață

– biberonul folosit pentru a administra ceaiul poate avea ca rezultat confuzia sân-tetină, bebelușul poate ajunge în timp să prefere ceaiul și să refuze sânul

– există o adevărată industrie a ceaiurilor pentru colici destinate bebelușilor, marea majoritate conținând o mulțime de ingrediente nocive, precum zahărul

Găsiți și alte motive pentru care ceaiul nu este recomandat bebelușilor în primul articol de pe blog dedicat acestui subiect, Despre ceai.

Traducerea de mai jos prezintă pe scurt concluziile unor studii realizate în America privind administrarea ceaiului la bebeluși, precum și avertizările FDA cu privire la anumite ceaiuri din plante utilizate în mod frecvent.

(Sursa articolului: http://schatzie-speaks.hubpages.com/hub/The-Potential-Dangers-in-Giving-an-Infant-Tea)

Cât de sigure sunt ceaiurile oferite de părinţi copiilor mici şi bebeluşilor: atenţionări despre anason, muşeţel, mentă şi ceai negru

CONFORM SPUSELOR FDA[1]

FDA a descoperit o tendinţă care nu-şi atinsese încă apogeul până de curând. Această tendinţă, dovedită de datele ce au reieşit în urma unui nou studiu inovator, se referă la numărul mare de mame care oferă copiilor lor nou-născuţi ceaiuri de plante şi/sau diferite suplimente (1).

FDA a ajuns la concluzia că aproape 9% dintre copiii mici primesc suplimente de natură botanică şi băuturi pe bază de plante încă de la vârsta de câteva luni (1). În 2010, în Statele Unite s-au născut puţin peste 4 milioane de bebeluşi; astfel, înseamnă că în jur de 360.000 dintre aceştia primesc şi alte băuturi în biberon, nu numai lapte.

Studiul a cercetat peste 2.600 de femei la puţin timp după ce născuseră (1). Dintre acestea, 5,7% le ofereau bebeluşilor lor ceai sau suplimente o dată la două săptămâni, iar 3,6% le ofereau bebeluşilor lor ceai sau suplimente de două sau mai multe ori în acelaşi interval (1).

Ele invocau diferite motive pentru care ofereau bebeluşilor aceste substanţe, inclusiv pentru a ameliora stările de agitaţie şi nervozitate şi colicile la sugari şi pentru a sprijini o digestie sănătoasă (1). În aceste scopuri, bebeluşii primeau apă de colici, la care se adăugau ceaiuri de muşeţel, mentă şi altele (1).

SUNT NECESARE INFORMAŢII COMPLETE

A fost emisă o avertizare adresată medicilor ce tratează copii mici, cerându-le acestora să urmărească cu atenţie eventualele interacţiuni dintre medicamente şi alte substanţe oferite de mamă bebeluşului.

Este important ca mamele să le prezinte medicilor aceste informaţii.

Orice ceai sau supliment oferit unui bebeluş trebuie specificat cadrului medical. În caz contrar, sănătatea bebeluşului ar putea fi pusă, fără voie, în pericol.

CEAIURI PENTRU COPIII MICI

Evitaţi ceaiurile ce conţin anason stelat. Deşi este un leac tradiţional pentru colici, un buletin de ştiri privind sănătatea emis de WebMD în 2004 a arătat că această plantă ar putea fi contaminată. Amestecurile dintre anasonul stelat provenind din China şi versiunea înrudită ce se găseşte în Japonia au provocat anumite complicaţii neurologice, întrucât cea din urmă este deosebit de toxică (2).

Bebeluşii cu vârstele între 2 şi 12 luni care au prezentat simptomele intoxicaţiei cu anason, primiseră cantităţi variind între o stea şi şase stele de anason, la intervale ce variau între o dată şi patru ori pe zi (2).

Din păcate, pot apărea intoxicaţii şi la utilizarea unor cantităţi mai mari din versiunea chinezească a plantei (2). În septembrie 2003, FDA a avertizat clienţii să evite cu totul ceaiurile ce conţin anason stelat, în baza faptului că 15 sugari şi alte 25 de persoane fuseseră afectate după ce consumaseră astfel de băuturi (2).

Fiţi precaută şi cu menta. Conform Fundaţiei Sutter Medical, băuturile cu mentă ce conţin un nivel ridicat de mentol pot provoca reacţii puternice la copiii mici, inclusiv înecarea (4).

Efectele ceaiului de muşeţel sunt, în cel mai bun caz, limitate, iar în cel mai rău caz, chiar nocive. Un studiu clinic a dovedit că unele ceaiuri, cum ar fi cel de muşeţel şi cel de roiniţă cu mentă sunt utile în tratarea colicilor (5). Problema este că, pentru ca tratamentul să fie cu adevărat eficient, trebuie consumate cantităţi mari de ceai (5).

În loc să recomande administrarea repetată şi frecventă a infuziilor de muşeţel la copiii mici, autorii studiului au considerat că este mult mai sigur ca părinţii să aibă răbdare pe perioada colicilor şi să lase problemele să se rezolve singure, natural, ceea ce se şi întâmplă, cel mai des, până la atingerea vârstei de 6 luni (5).

Deşi nu foarte frecvent, este posibil să apară alergii la muşeţel şi alte plante cum ar fi margaretele, gălbenelele sau ambrozia (6). În plus, ceaiurile de muşeţel ar putea fi contaminate, deoarece nu se află, actualmente, sub reglementarea FDA; de fapt, au apărut dovezi ce sugerează că unele amestecuri de muşeţel conţin metale toxice şi alte medicamente (7). De aceea, trebuie să vă asiguraţi că mărcile de ceai achiziţionate sunt de încredere şi cunoscute.

Nu se recomandă consumul de ceai de muşeţel în timpul alăptării din cauza posibilelor daune cauzate sugarului şi nu există suficiente date pentru a stabili întreaga gamă de efecte asupra sugarilor sau copiilor (7). În concluzie, ceaiul de muşeţel nu este o opţiune recomandată pentru tratarea colicilor, deoarece efectele sale nu sunt cunoscute, în mare parte (7).

PROBLEME DE ABSORBŢIE A NUTRIMENTELOR CAUZATE DE CEAIURI

Un studiu asupra 122 de copii cu vârstele între 6 şi 12 luni a arătat că aceia dintre ei care consumau ceaiuri aveau şanse semnificativ mai mari să dezvolte anemie microcitară sau anemie însoţită de reducerea dimensiunilor hematiilor (3). Deoarece ceaiul afectează absorbţia fierului, 32,6% dintre băutorii de ceai au dezvoltat această afecţiune, în comparaţie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai (3).

Dacă doriţi să oferiţi ceai copiilor mici, se recomandă să o faceţi la câteva ore înainte sau după mese, astfel încât să nu afecteze negativ absorbţia de nutrimente (3).

Un studiu comparativ al băuturilor a arătat că, deşi efectul inhibitor cel mai puternic asupra absorbţiei de fier este al ceaiului negru (79-94%), pe locul doi se situează ceaiul de mentă (84%), şi nici efectul ceaiului de muşeţel nu poate fi ignorat (47%) (8).

RESURSE

1. Michael Smith, FDA: Infants Often Get Herbal Teas, Supplements (Copiii mici primesc adesea ceaiuri de plante şi suplimente), accesat la http://www.medpagetoday.com/Pediatrics/GeneralPediatrics/26215

2. WedMD, accesat la http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20041112/herbal-tea-for-infant-colic-unsafe

3. Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici) accesat la http://www.ajcn.org/content/41/6/1210.abstract

4. Fundaţia Sutter Medical, accesat la http://www.suttermedicalfoundation.org/health/healthinfo/index.cfm?A=C&hwid=hn-1191006

5. Crotteau, Wright and Eglash, Clinical Inquiries. What is the best treatment for infants with colic? (Sondaje clinice. Care este cel mai bun tratament pentru colici?), accesat la http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822454

6. MedLine Plus, accesat la http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/752.html

7. Drugs.com, accesat la http://www.drugs.com/mtm/chamomile.html

8. Hurrell, Reddy, and Cook, Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages (Efectul inhibitor al băuturilor ce conţin polifenoli asupra absorbţiei de fier non-hem la om), accesat la  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Inhibition%20of%20non-haem%20iron%20absorption%20in%20man%20by%20polyphenolic-containing%20beverages


[1] FDA – Food and Drug Administration – Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (n.t.)

Traducere realizată de Miruna Marin

55 de gânduri despre „Pericolele ceaiului la bebeluși

Adăugă-le pe ale tale

  1. Doamne, si cand ma gandesc de cate ori le spuneam soacrei si cumnatei mele sa nu mai dea ceai la copil, si mai ales cu zahar (de cand s-a nascut) se uitau urat si mai ales ilustra de soacra dadea ochii peste cap cu mutra de genul ” ce stie asta ca ea nu are copii”! Am ajuns sa ma rog de ele sa nu-i mai dea ceai cu zahar , lapte cu cacao seara si margarina cu salam cand a mai crescut! Bineinteles ca ce am zis eu nu a fost niciodata luat in considerare, ca doar eu nu am copii, si sunt doar una ”cu nasul pe sus de la prea multa scoala”! Acum dragele de ele se mira de ce are copilul dintii toti cariati in gura la doar 3 ani jumate si imunitate zero (ca doar ei au grija de el)!
    Stau si ma uit efectiv neputincioasa la bietul copil ca e inconjurat de cretini care merg pe ideea: ” ca pe vremea noastra cum era? si ma-sa cum crezi ca o crescut?” Ei bine pe vreme a lor erau la fel de batuti in cap si ma-sa, saraca , a crescut exact a el, plina de carente si cu imunitate mai mult decat scazuta!!!!!!
    De cate ori il vad imi mai adaug cate o chestie, pe lista mea de NOT TO DO copilului care urmeaza sa il nasc!
    Multumesc ca existati!

    1. alina, sa fi avut o soacra ca a ta, o luam de craci si o aruncam pe geam, si n-as fi lasat-o sa se impuna… Oricum, vis-a-vis de subiect, vara, cand e foarte cald bebelusul are nevoie si de ceai, nu numai de lapte, Sunt tetine care imita sanul, si nu se invata la biberon. Sunt ceaiuri speciale pt. bebelusi – de fenicul, de exp., si nu trebuie indulcit

      1. Bebelusul nu are nevoie de ceai nici vara, daca e alaptat exclusiv si la cerere, laptele ii tine si de sete si de foame.
        In ceea ce priveste tetinele, compatibilitatea cu sanul e doar marketing. Nu exista tetone care sa imite perfect sanul. Biberoanele interfereaza cu suptului intr-un fel sau altul, saboteaza lactatia, transferul de lapte la bebelus poate avea de suferit.
        Ceaiul nu are niciun aport pentru bebelus.

      2. Stimată doamnă,

        Nu am vrut să mai fac comentarii pe marginea acestui subiect, dar nu pot să nu intervin.
        Se pare că am ajuns – din greșeală – pe tărâmul unui fundamentalism alarmant. Și caraghios.
        Nimeni nu a precizat cum că ar exista tetine care imită perfect sânul. Lăsați-mă să am o ultimă intervenție.
        Tetina, oricare ar fi aia, are la bază exact acest unic principiu: de a imita sânul. De la șomoiogul de cârpă și până la cele mai performante silicoane, din vremuri imemoriale și până astăzi, tetina, suzeta sau cum vreți să le numiți au un singur scop: acela de a imita sânul.
        Da, compatibilitatea cu sânul este și marketing, dar nu este doar marketing atâta vreme cât o mulțime de bebeluși molfăie din suzete și biberoane de când lumea.
        Ca în orice alt domeniu al vieții, tetinele, biberoanele și suzetele au apărut în urma unor necesități ale omenirii. S-au făcut milioane de referiri la acestea, unele de bine, altele de rău. Au intrat în discuții mame, medici de renume, stomatologi, consilieri de lactație, pediatrii și cercetători de tot soiul. Sunt și de data aceasta păreri pro și contra. Asta se pare că uitați să precizați. Una este să fii susținătorul înfocat al unei variante și alta e să militezi orbește într-o singură direcție.
        Spuneți că biberoanele interferează cu suptul într-un fel sau altul. În care fel interferează? Sabotează lactația?! Păi așa, pur și simplu? Asta e o afirmație gravă care este falsă. Biberonul nu va sabota niciodată lactația atâta vreme cât copilul nu confundă tetina cu sânul (și asta nu se întamâmpla tam nesam și la orice vârstă sau în orice circumstanță), atâta vreme cât copilului i se oferă regulat sânul, atâta vreme cât copilul nu primește cantități industriale de ceai sau formulă și pus la sân este sătul și atâta vreme cât mama mulge sânul după oferirea unui biberon cu puțin ceai.
        Și biberonul NU sabotează lactația decât în cazuri specifice și ușor de menționat. Poate oferirea biberonului cu insistență în perioada în care lactația mamei nu s-a stabilizat – în primele zile și săptămâni după naștere – duce, desigur la încetarea lactației sau diminuarea considerabilă. Mai târziu, după ce copilul s-a obișnuit cu sânul, pentru sabotarea lactației prin biberon, ar fi nevoie de o insistență aparte și de nenumărate hrăniri cu formulă. Sunt multe femei care doresc să facă tranziția de la sân la biberon și descoperă că nu e chiar așa de simplu pe cât precizați dumneavostră.
        Iar cu transferul de lapte care ar avea de suferit este aceeași poveste. Bebeluș prea mic, hrăniri dese din biberon, mama care nu mulge și nu golește sânul, punerea sugarului la sân prea rar și pentru intervale prea scurte de timp (dându-i-se completare) sau vreo problemă de sănătate a bebelușului care nu are putința de a goli sânul.
        Și da, aveți dreptate. Ceaiul nu are nici un aport pentru bebeluș. Dar din nou ați uitat să precizați. Ceaiul nu are nici un aport caloric. Ceaiul nu trebuie să înlocuiască mesele. Dar asta cred că e la mintea cocoșului și orice individ și-ar da seama de acest aspect instantaneu.
        Însă ceaiul poate avea un aport. Acela de a calma la unii bebeluși durerile abdominale. Mai are și aportul de a ajuta la eliminarea gazelor bebelușului. Și la sugarii mai mari de 6 luni are și aportul satisfacerii setei pe timpul nopții (după ce este înțărcat de noapte) sau în zilele prea călduroase.

        Până la urmă nu este dracul așa de negru. Sper că proaspetele mămici sau cele în devenire, vor reuși să nu se lase prinse în acest paradis iluzoriu care le poate transfroma viața într-un chin, inoculându-le tot felul de remușcări și procese de conștiintă inutile.
        Un biberon cu 30 ml de ceai (neîndulcit) nu poate face rău nimănui. Folosit cu măsură, în cazurile în care nimic altceva nu funcționează, nu constituie nici un pericol. Respectarea unor pași simpli pentru menținerea lactației este însăși condiția de a alăpta cât mai mult și cât mai cu folos. Nu ceaiul, tetina sau biberonul interferează sau sabotează lactația. Asta ar fi fost de așteptat să precizați și să subliniați. Și asta în cazul în care, într-adevăr doriți să ieșiți în întâmpinarea mămicilor care alăptează cu sfaturi utile, echilibrate, demne de urmat care ar avea rolul de a le ajuta și de a le sprijini. Dar se pare că mai important este prințipiul, decât dorința de a ajuta în mod real și de a sfătui mămici care doresc să alăpteze cu succes.

        O zi bună!

      3. Sunt perfect de acord cu dvs., dna Iulia. Precizez doar ca sunt tetine de la Avent care chiar asa se numesc: „tetina care imita sanul”. Mie mi le-a recomandat pediatra, si chiar au fost bune

      4. @ Iulia Weiss: Nu cred, ca e locul sa le facem pe mamele care alapteaza exclusiv pana la 6 luni, si sunt convinse ca fac bine acest lucru, fundamentaliste, ceea ce nu inteleg mamele care nu au avut probleme de refuz san si scadere lactatie, dand biberon, suzeta, utilizand protectii de silicon e ca depinde de copil. Nu or fi toti consultantii IBCLC si LLL fundamentalisti cand recomanda cat mai putin interferenta biberonului, suzetei si a protectiilor de silicon in hranirea bebelusului.iar a imita nu e totuna cu the real thing, suptul la san e total diferit de suptul la tetina biberonului sau a suzetei. Oare de aceea e rata alaptarii de doar 12% si majoritatea mamelor renunta in favoarea laptelui praf pe motiv ca nu au mai avut lapte in jur de 3 luni ale copilului? Tocmai din acest motiv cred ca blogul incerca sa convinga mamele ca the best thing e sanul, e normal, natural si daca ai incredere in tine cel mai usor lucru, sa hranesti copilul la san. Dar atat de mare e promovarea produselor de hranit bebelusii, la fel si industria incat multe mame cad in capcana doar a unui biberon, si da de la un biberon poate, copilul tau sa refuze sanul si sa faca nipple confusion. Eu atata va zic, fiti recunoscatoare ca nu ati fost in situatia sa aveti lapte si bebele sa nu mai vrea sa suga san si nu aruncati cu adjective aiurea catre mamele care cred in alaptare exclusiva pana la 6 luni, fara apa, ceai. Eu de ce am putut trece peste o vara caniculara doar cu san? E usor sa vezi problema, daca nu ai trecut prin asta.
        Mai jos linkuri legate de confuzia tetina-san:
        http://kellymom.com/ages/newborn/newborn-concerns/pacifier/
        http://www.llli.org/nb/nbnovdec07p279.html
        uite ce zice un IBCLC: „The Truth About „Nipple Confusion”

        Many mothers hear the words „nipple confusion” and wonder exactly what it is. Many health care providers, when asked about nipple confusion, will state they „don’t believe in it”. Some are not even sure what exactly it is.

        The truth is that „nipple confusion” (also called bottle preference, especially when it involves older babies) is real.
        The truth is that there is no way to know which baby will have a problem with nipple confusion or bottle preference until the bottle or pacifier is given.
        The truth is that unless one has experienced this, they often have no idea what it’s all about, or how significant an impact it can have on a breastfeeding relationship.
        Breastfeeding experts recommend waiting to introduce any artificial nipples (includes pacifiers) until baby is at least 3 weeks of age. There is good reason for this. One bottle, or one day of pacifier or bottle use in a newborn can, and has resulted in nipple confusion. We often hear „just one bottle” won’t hurt, but the truth is – yes it can.

        Becky Flora, IBCLC, noted „For some babies it may take many bottles before they show any nipple confusion; for others it can take only one or two.” ”
        http://www.mother-2-mother.com/nippleconfusiontruth.htm
        Pana la urma e o chestiune de alegere personala, dar mamele trebuie sa isi asume faptul ca e usor sa dai biberon, suzeta sa folosesti protectii de silicon „care imita sanul” nu sunt sanul, si al lor copil, da poate sa refuze sanul. Ca Stan Patitul nu stie nimeni! asa ca va rog frumos nu mai folositi cuvinte de genul fundamenlaiste, sectante si alte asemenea pt ca nu stiti cat de greu e sa readuci copilul la san!
        P.S. alt fundamentalist, Dr Sears, cred ca stiti cine e: „There are some basic mechanical differences between how a baby gets milk from a bottle and how a baby gets milk out of the breast. Giving bottles or pacifiers to young, breastfeeding babies often leads to nipple confusion. Baby tries to use the bottle-feeding technique on the breast and has difficulty latching-on and sucking. Baby gets very frustrated, and so does mother. Nipple confusion can even lead to baby refusing the breast. Here’s an explanation.

        To get milk from the breast, baby must coordinate tongue and jaw movements in a sucking motion that’s unique to breastfeeding.

        When baby latches onto the breast, he opens his mouth wide and draws the very stretchable nipple and areolar tissue far back into his mouth.
        The tongue holds the breast tissue against the roof of baby’s mouth while forming a trough beneath the nipple and areola.
        The gums compress the milk sinuses underneath the areola (the pigmented area around the nipple) while the tongue rhythmically “milks” the breast with a wave-like motion from front to back, drawing the milk from the areola and the nipple.
        Since the nipple is far back in baby’s mouth, it’s not compressed by the gums, so it’s less likely to get sore.
        Babies suck from a bottle entirely differently. Thanks to gravity, milk flows from a bottle so easily that baby does not have to suck “correctly” to get milk.

        He doesn’t have to open his mouth as wide or correctly turn out the lips to form a tight seal.
        The bottle nipple does not need to be far back into the mouth, nor is the milking action of the tongue necessary.
        Baby can lazily gum the nubbin of the rubber and suck with only his lips.
        When the milk comes out too fast, baby may thrust his tongue forward and upward, to stop the flow from the nipple.
        Milk keeps on coming during feedings from bottles–whether or not baby sucks–so there are no pauses to rest during bottle-feedings.
        Problems occur when babies apply the lessons learned from bottle-feeding to nursing at the breast. When you compare the illustration of sucking at an artificial nipple with the illustration of sucking at the breast, you will see that if baby sucks from the breast the same way he does the bottle, the tongue and the gums will traumatize mother’s nipple.” http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/common-problems/nipple-confusion
        si altul Dr. Jack Newman, care a deschis prima clinica de alaptare in 1984, si unul dintre cei mai renumiti specialisti in alaptare din lume:http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=45:breastfeeding-starting-out-right&Itemid=17
        http://www.dotdotslittleshop.com/blog/2010/07/artificial-nipples-must-not-be-given-to-the-baby-dr-jack-newman-md/
        P.S. OMS or fi capul fundamentalistilor de recomanda de prin 2006 (cred) alimentatie exclusiv lactata pana la 6 luni si lapte matern pana la 2 ani cel putin.

  2. Dacă nu îi dădeam ceai de colici bebelușului meu, ajungeam la balamuc 🙂 probabil nu știți ce înseamnă să sugă de câteva ori lapte şi imediat sa se strângă şi să plângă de durere de burtică . Şi asta la fiecare alăptat și după , şi ziua şi noaptea. Bine că a ținut-o așa până la doar 2 luni şi jumătate.

    1. Exista multe alte metode de a linisti un bebelus care are colici. Masaj, gimnastica, plimbat in brate, folosirea unuis sistem de purtare (sling, wrap), contact piele pe piele cu mama… Si altele. Ceaiul eventual poate sa il bea mama care alapteaza, uneori functioneaza si la bebelus. Punand in balanta efectele negative ale ceaiului cu orice efect de calmare ar avea, cred ca trebuie sa ne gandim foarte bine inainte de a-l utiliza.

      1. Aceste multe alte metode pe care le enumerați NU funcționează pentru toți bebelușii. Poate o să vă surprindă, dar după 200 de nopți nedormite, folosirea unui sistem de purtare este imposibilă, dacă nu, chiar periculoasă. Nu o dată am auzit mame care se plâng că au amețeli din cauza oboselii și simt că pică din picioare.
        Contactul piele pe piele este extraordinar. Dar condiția este ca bebelușul să fie liniștit sau să plângă încetișor. Un bebeluș care zbiară și se contorsionează este imposibil de ținut pe piele. Un bebeluș nou-născut da, dar unul de 5 luni jumătate, nu prea.
        Cine se îndură oare să facă masaj unui bebeluș cu dureri abdominale oribile? Copilul plânge isteric, se arcuiește și numai de masaj nu-i arde…
        Plimbatul în brațe se adaugă la categoria cu sistemele de purtat. Îl plimbi o oră, două, îl plimbi o noapte, două. Dar câte sute de ore poți să fi în picioare și să îl plimbi?
        E adevărat că aceste metode funcționează din când în când. Funcționează mai mult la unii și mai puțin la alții, dar funcționează. Dar nu sunt soluții pe termen lung atunci când vorbim de un copil mai agitat sau de așa zișii colici. Întotdeauna trebuie să vorbim și de gradul de epuizare al părinților, de ajutoarele care le stau la dispoziție pentr gospodărie, îngrijirea celorlalți copii, etc.

        Cât despre ceai, mama care alăptează poate să bea și o găleată de ceai. Știți care e efectul? Dacă e ceai de fenicul și anason, secreția lactată va crește și iar va crește. Lucru care nu face altceva decât să înrăutâțească situațiile în care este vorba despre over supply. Jetul de lapte prea abundent îl deranjează pe sugarul mic și nu face altceva decât să agraveze situația. Cât despre alte ceaiuri (mușețel, tei, sunătoare) nu știu și nici n-am auzit că ar calma bebelușul (indirect).

        Să mă iertați, dar în continuare vă referiți la ceai ca la o licoare extrem de periculoasă și toxică. Din nou spuneți că trebuie ca mamele să se gândească foarte bine, să pună în balanță efectele negative ale ceaiului….Oh !!! Care sunt aceste efecte negative? Dacă nu aș fi citit textul cu atenție aș fi crezut că vă referiți la verde de Paris.
        Parcă vorbim despre administrarea a 200 ml de ceai negru unui sugar! Parcă vorbim despre medicamente periculoase sau despre băuturi alcoolice!

  3. Sa nu se înțeleagă că aș fi contra alaptarii, ba din contră, preferam un bebeluş care papă liniştit la sân, cum altfel? Dar se pare că uneori nu ai ce face , decât orice îl calmează pe bebeluş . Precizez că am încercat și vreo zece feluri de medicamente pentru calmarea colicilor.

  4. Nu doresc sa intru in polemici cu nimeni, dar mi se pare ca in trend este un fundamentalism care nu face altceva decat sa angoaseze si mai mult proaspetele mamici si sa le supuna la o presiune extraordinara si …. inutila.
    Am un baietel de 8 luni. L-am alaptat din prima zi si astazi continuam. Nu am renuntat la alaptat nici macar atunci cand am crezut ca o sa cedez complet. Fizic si psihic. Am trecut prin multe ‘peripetii’ inca din maternitate. Febra laptelui, angorjare nebuneasca timp de cateva luni, ‘oversupply’, mameloane ranite, pompat ziua, pompat noaptea pana ce bebelusul a invatat sa suga si a prins putere sa goleasca suficient sanul.
    Bebelusul meu a avut ceea ce in engleza se numeste ‘silent reflux’. Si plangea, si plangea si urla si nimic nu il impaca. Si m-am apucat (asa, descompusa de oboseala si de neliniste) sa citesc site-uri in trend si sfaturi de la ‘specialisti’ in domeniu. Si urmand aceste sfaturi am inrautatit situatia. Copilul plangea mai mult, mai des, mai cu foc. Si noi dormeam si mai putin, nu mai mancam, nu ne mai spalam, nu mai existam. Cum se apuca bebelusul de plans, cum il puneam la san ca „asta e tot ce-i trebuie”, ca e natural, ca e bine, ca…. nu e indicat sa ii dai ceai, sa ii dai apa, sa ii dai din biberon. Nu si nu. Nu are nevoie de altceva.
    Dar cand ajungi la epuizare aproape totala? Cand nu te mai poti ridica din pat? Cand crezi ca scapi bebelusul sau te prabusesti cu el in brate?
    Atunci nu iti ramane altceva de facut decat sa incerci. Si credeti-ma ca orice mama ajunsa la epuizare e dispusa sa incerce orice.
    Si da, i-am dat ceai de anason si l-a baut cu mare placere. Burtica nu l-a mai deranjat, a eliminat gaze in nestire si apoi a dormit ca un ingeras.
    Nu cred ca proaspetele mamici au nevoie de sentimente de vinovatie. Mai ales cele produse de astfel de studii.
    Sunt cazuri in care alaptatul la cerere, alaptatul non-stop produce neplaceri si chinuri atat pentru bebelus cat si pentru mama.
    Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva alaptatului. Alaptez si acum, la 8 luni, la fiecare 3 ore. Sunt fericita ca am trecut de greutati si am reusit sa ii ofer copilului meu ce este mai bun si mai valoros. Laptele matern, dragostea si timpul petrecut la sanul mamei este probabil cel mai potrivit start in viata si creaza cea mai puternica legatura intre mama si copil. Dar 30 ml de ceai de anason nu o sa expuna copilul la anemie sau intoxicatii sau alte minuni.
    O seara frumoasa tuturor.

    1. Mami draga imi pare rau ca experienta ta de la inceputurile alaptarii nu a fost una placuta, probabil nu ai avut suport moral, ai fost stresata si plina de hormonii de dupa nastere, dar SE POATE FARA CEAI, sa treci de veri caniculare, de dureri de burtica (pt ca eu nu cred in bau-baul colicilor), de pusee de crestere doar cu lapte de mama, copilul meu e un asemenea copil. Si da un bebe pana la 6 luni are nevoie doar de lapte matern, ca asa suntem construiti ca si specie, sa nastem pui vii si sa ii alaptam. Alaptatul la cerere, nu la program e cheia succesului pt. o alaptare indelungata, chiar pana la autointarcare, imi pare rau ca tu il percepi ca pe un chin.
      Daca toate argumentele stiintifice din articol nu te-au convins inseamna ca psihicul tau si-a creat o bariera de protectie prin care sa fie ok cu alegerile facute.

      Totusi tinand cont ca alaptezi la program, dai ceai e un real succes ca ai reusit 8 luni, multe mame nu reusesc tocmai sabotandu-si lactatia prin exemplele pe care le dai tu.

      Pt restul mamelor care citesc si care simt presiunea din viata reala, de a da ceai si apica bebelui la sfaturile „binevoitoare si nestiutoare” ale mamei, bunicii, strabunicii, vecinei si chiar pisicii eu va zic: se poate doar cu Lapte Matern, aur alb si lichid viu, singurul de care are nevoie bebele vostru.

      Asa ca alaptati mame dragi la cerere! si lasati ceaiul pt bolnavii 😉 chiar au nevoie.

    2. Minunat comentariu! Sunt total de accord. Si eu am avut probleme asemanatoare cu fiica mea si cred ca e foarte important sa fim realisti si sa alegem solutia cea buna pentru fiecare copil in parte. Toate informatiile despre ce sa nu cumva sa faci sau sa-i dai copilului sa manance m-au bulversat si pe mine complet si m-au facut uneori sa ma stresez inutil. Am alaptat-o pe fiica mea pana la 13 luni pana cand m-am trezit ca nu mai am ce sa-i dau pentru ca nu mai am lapte ( cu toate informatiile pretioase de pe net nu am descoperit motivul sau solutia) si pentru ca, refuzasem vehement sa-i dau biberon pentru ca ma temeam de asa zisa confuzie san-tetina, fiica mea din acel moment nu a mai baut picatura de lapte. Am regretat amarnic ca nu am mai strecurat din cand in cand cate un biberon. Pana la un an a baut si ceai, a mancat si ciocolata si miere si albus de ou si toate lucrurile „interzise” si credeti-ma, ma bucuram la fiecare inghititura pentru ca manca foare putin si foarte greu. Nu vreau sa sugerez sa nu fim atenti la ce le dam copiilor dar cred ca fiecare trebuie sa se adapteze la copilul lui si la problemele lui. La urma urmei si copii se adapteaza si copii hraniti super atent se imbolnavesc si saracii puradeii aia nespalati si hraniti cu cine stie ce ajung adulti sanatosi. Important e sa fie iubiti si ingrijiti cad de bine se pricepe fiecare in parte si important mai e si sa ne bucuram de ei.

      1. pana la 1 an laptele matern e baza, copiii doar invata sa manance, adultii au impresia gresita ca trebuie sa manance ca si un om mare…afectiunile legate de digestie apar de obicei mai incolo, in viata de adult, oare de ce creste nr de afectiuni gastrice la copii/adolescenti si de copii obezi pe an ce trece? sti ca in randul „puradeilor” de care zici, mortalitatea infantila e mare si speranta de viata in randul rromilor e mult mai mica decat la restul, tot asa oare de ce (si nu stiu de ce tot ne place sa ne comparam cu ei cand facem anumite alegeri pt copiii nostri)? ma amuza cum parintii gasesc tot felul de pretexte sa se simta ei ok cu alegerile lor, care de fapt nu sunt ale copilului :), si da copilul poate alege ce si cat manana, nu trebuie fortat/mintit/speriat/prostit ca sa manance ci trebuie intele si respectat!

      2. Anca, imi pare rau ca ati ajuns intr-o situatie dificila, mi-as dori sa cred ca, daca ai fi avut informatii mai multe si sprijin adecvat nu ati fi ajuns acolo. Iti recomand articolele noastre despre puseuri https://alapteaza.wordpress.com/2013/03/13/ajutor-bebe-3-luni-nu-mai-am-lapte-si-puseurile-de-crestere-fizica-si-cerebrala/ si https://alapteaza.wordpress.com/2012/11/19/de-ce-nu-mai-am-lapte/. Au la baza informatii corecte care te pot ajuta sa iti dai seama ce s-a intamplat in cazul vostru. In ceea ce priveste mancarea, nu vad de ce faptul ca fiica ta nu a acceptat biberonul a fost asa o mare problema.
        La 13 luni e destul de mare sa bea din cana, cana cu cioc, cu pai, pahar normal.
        Iar calciul se poate lua si din alte lactate sau alimente precum seminte de susan sau broccoli, nu este o tragedia faptul ca nu a mai baut.

        Alimentatia si modul in care se face diversificarea este o tema foarte vasta, insa trendul actual este de a lasa copiii sa se autodiversifice, sa manance ei cat si cum vor, tocmai pentru ca probleme care apar in urma diversificarii fortate sunt foarte mari, obezitate, tulburari de alimentatie,afectiuni ale stomacului. E dificil ca mama sa vezi ca ai un copil care nu mananca prea mult, dar trebuie sa avem incredere in puii nostri si sa alegem ce e mai bine pentru ei, fizic si psihic. Pe tema asta recomand cartea „My child won’t eat” scrisa de Carlos Gonzalez tuturor mamelor care sunt nelinistite in privinta asta.

    3. Iulia, ati avut o experienta neplacuta, si tu si bebelusul tau. Si ca ati ajuns in situatia de a apela la ceai ca ultima si singura solutie. Nu vrem ca acest articol sa sperie mamele, vrem doar sa informam corect asupra a ceea ce presupune practica asta de a da ceai.
      Nu are rost sa analizam fiecare caz, fiecare situatie, dar cred ca 99,9 din cazuri s-ar descurca perfect fara ceai, fara biberoane , suzeta sau apa, daca mamele ar avea informatiile corecte si suport de specialitate cu adevarat informat in domeniu.
      Ceaiul NU ESTE NECESAR bebelusilor. Nu e steril, are nenumarate dezavantaje, le-am enumerat mai sus, de ce ne incapatam da il dam fara niciun motiv? Asta se vrea acest articol. O reflectie serioasa asupra mult dezbatutului ceai.

    4. esti o tipa echilibrata,mi-a facut realmente placere sa citesc frazele coerente ,corecte,pline de realism.multumesc…aveam nevoie astazi de asta

  5. In primul rand, imi pare rau daca cumva s-a inteles din mesajul meu ca sunt adepta unui program de alaptat rigid sau ii dau copilului ceai cu mare lejeritate.
    Nu este acesta cazul.
    Da, laptele matern este un miracol si este tot ce poate fi mai bun si mai sanatos (cu foarte rare exceptii) pentru bebelus, dar si pentru mama. Sper ca tot mai multe mame sa inteleaga lucrul acesta si sa se lupte sa isi alapteze copiii cat de mult. Pentru unele mame si bebelusi este sau poate fi mai greu. Internetul abunda de forumuri si bloguri unde mamele cauta solutii la problemele lor cu alaptarea si e cat se poate de clar ca sunt multe femei care intampina dificultati mai mici sau mai mari.

    Primele 3 luni din viata copilului am fost, intr-adevar foarte ‘hormonala’ si foarte stresata de tot ceea ce citisem in legatura cu suzeta, biberonul, ceaiul, formula, purtatul, leganatul, etc. Si eu am fost foarte speriata de confuzia tetina/san, de posibilul refuz al sanului, de intarcarea prematura, de pierderea laptelui. Pe la 4 luni am incercat ceaiul. Dupa lungi procese de constiinta (toate inutile!). Niciodata nu i-am dat mai mult de 30 ml si niciodata nu am inlocuit o masa de san cu una de ceai. Va dati seama ca nici nu ar fi fost posibil. Ceaiul a actionat exact asa cum scrie pe prospect: a calmat durerile de burtica si l-a ajutat sa elimine gazele. Lucru pe care laptele de mama nu l-a facut si nu il putea face.
    Cu alaptatul la cerere este o alta discutie. La cerere ce inseamna? M-am gandit mult timp la asta si am intampinat dificultati si aici. Dupa ce am procedat mult timp asa, la ‘cerere’, adica ori de cate ori scancea copilul sau plangea il puneam la san, durerile de burtica s-au intetit, a plans mai mult si eu m-am intristat foarte tare pentru ca nu il pot alina si ii tulbur si somnul si cele cateva ore de joaca. Eu eram epuizata si disperata.
    Apoi, bunul simt, dublat de sfatul pediatrului m-au facut sa aleg alaptatul cu program. De ce? Pentru ca burta copilului sa nu fie plina non-stop, sa aiba timp stomacelul lui sa digere si sa fiu atenta si la alte nevoi, altele decat cea a alaptatului. Si asa lucrurile s-au asezat neasteptat de bine. Copilul a plans mai rar, durerile de burtica nu mai durau atat de mult si cand era totusi foarte rau, 20-30 ml de ceai rezolvau problema. Instantaneu. Asa am descoperit ca bebelusul meu plangea si pentru ca vroia sa se joace. Da! Chiar la 3 luni. Il amuzau teribil jucariile si eu in loc sa ma joc cu el, il puneam la san. Cateodata il deranja pozitia in care statea si punandu-l in alta pozitie sau in alt loc, se linistea, cateodata vroia doar in brate (fara sa suga). Asadar, fixatia mea cu alaptatul la ‘cerere’ s-a atenuat si secretia lactatata s-a adaptat la un program cu care ne-a mers mult mai bine. La inceput intervalele erau scurte, aproximativ 2 ore. Apoi a ‘cerut’ sa manance la 3 ore. Asa am ramas si astazi, chiar daca are 2 mese de solide pe zi. Probabil ca in timp intervalul se va mari la 4 ore. Vom vedea. Nu incerc sa fortez cu nimic lucrurile si nici sa impun un program rigid. Cand are vreo suferinta din cauza dintilor sau e foarte agitat dupa o iesire in oras sau la prieteni, il pun la san. Ca sa manance, dar si ca sa se calmeze.
    Daca nu as fi facut un program, inca nu as fi stiut ce alte nevoi are copilul meu si nu as fi fost atenta la semnalele lui asa cum sunt acum. L-as fi pus la san si cu asta basta.
    Unii copii au nevoie de program, au nevoie de o rutina si de o previzibilitate a acesteia. Unii copii au nevoie de timp sa digere si au nevoie si de alte forme de atentie/afectiune.

    Babele pe care le dispretuim nu aveau internet, nu aveau intalniri cu specialisti, nu aveau acces la sute si mii de studii despre tot felul de lucruri. Si faceau greseli. Si asa vom face si noi greseli. Poate altele, dar nici o mama nu e scutita de eroare chiar si cand are acces la tone de informatii. Sa cresti un copil nu este floare la ureche, nu este asa cum te-ai asteptat sau cum ai vazut la altii. Cand nu ai problemele pe care altii le au e foarte usor sa judeci si sa spui „asa da, asa nu”. Cand copilul tau sta bine mersi in sling iti imaginezi ca mamele care nu-si poarta copiii fac un lucru teribil de gresit. Cand copilul tau doarme noaptea, iti imaginezi ca mamele ale caror copii nu dorm fac ceva gresit. Cand copilul tau sta la san non-stop sau de 20 de ori in 24 de ore si e bine mersi, iti imaginezi ca cele care nu fac asa si le dau ceai sau formula sunt niste puturoase sau inconstiente. Pana la urma nu e intotdeauna asa si cu totii suntem experti in cresterea copiilor pana facem unul.
    Nu incerc sa justific alegerile pe care le fac in privinta propriului copil si nici sa imi pun bariere mentale. Incerc doar sa nu construiesc astfel de bariere bazate pe studii, statistici si sfaturi de pe internet. Incerc sa fac tot ce e mai bine pentru copilul meu si acest bine nu se gaseste nici in carti, nici pe forumuri, nici in sfaturile vecinelor si nici in statistici. Peste tot gasesti informatii utile, peste tot gasesti sfaturi care functioneaza. Chiar si la bunicii depasiti, chiar si intr-un studiu de la Harvard. Dar ideea e sa nu devii un fundamentalist si sa crezi ca lumea nu se mai invarte si copiii nu mai cresc daca nu urmezi orbeste directia pe care ai ales-o. Stiti cum e, never say never.

    O zi cu soare!

    1. Iulia, se pare ca ai trecut prin multe peripetii! Dupa cum ai vazut pe propria piele, nu ne nastem cu abilitatea de a citi mintile si dorintele bebelusilor nostri si singura cale prin care, ca parinti, putem sa depasim primele saptamani, chiar luni, e sa mergem pe incercari repetate, sa descoperim ce ni se potriveste si sa intelegem nevoile copilului nostru. Daca apare o problema e mereu sansa sa nu fie unica (de ex: durerile de burtica ale bebelusului pot sa fie de la ff mult lapte de inceput, bogat in lactoza, greu de digerat de lactazele putine ca numar din intestinul imatur al copilului, dar problema in sine nu se rezolva de ex cu ceai, ci cu alaptari mai dese, renuntatea la alaptarea la program, ce determina grasimile din lapte sa se retraga spre baza sanului si laptele cu lactoza, mai apos sa ajunga in zona mamelonului. Sau din contra, cu block feeding (alaptare mai multe ture din acelasi san, pentru a reduce cantitatea si fluxul puternic al laptelui in cateva zile/saptamani).. sau multe alte variante, mecanismul de functionare si de reglare a productiei de lapte e fascinant!). Deci se poate ca unele sfaturi de mainstream (de calitate! ma refer la OMS, AAP, WHO, NBCI, ABA etc) sa nu se potriveasca 100% cu ceea ce traieste si experimenteaza o mama, dar e important ca informatia sa ajunga la ea si ea sa faca alegerile in mod informat, cu simt al raspunderii.
      Uite despre virgin gut: http://www.drmomma.org/2010/10/virgin-gut.html
      http://www.breastfeed.com/pumping-bottle-feeding/bottle/risks-of-formula-feeding
      Ma bucur ca tu ai gasit o solutie la problemele voastre si ca ai gasit sfatul pediatrului tau de folos. Totusi alaptarea la program e o practica invechita, care s-a dovedit a fi periculoasa atat pentru mama, copil cat si pentru procesul de alaptare. http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/
      https://www.llli.org/faq/schedule.html
      Uneori o mama este coplesita, asa cum se pare ca te-ai simtit si tu, si suportul familiei , al comunitatii si al cadrelor medicale din jurul ei e esential si face diferenta in alegerile mamei. Asa ca, am sa te rog sa consideri acest articol si restul articolelor de pe blog, ca o sursa de informatii traduse in romana, puse cap la cap in romana, nu cu scopul de a convinge pe cineva sa „cumpere” aceasta informatie ci pentru a deschide calea spre liberul arbitru. Alegerea sa fie a mamei si a tatalui, nu a medicului, nu a comunitatii, nu a familiei extinse ci a parintilor. Nu este un articol care sa judece sau sa arunce verdicte, ci scopul lui e sa ofere informatii accesibile unui numar mare de romance, care nu au deschiderea sau inclinatia spre a surfa pe internet si a vana articole in engleza.
      Promovam alaptarea exclusiva si la cerere, noapte sau zi, primele 6 luni ale bebelusului, continuand-o concomitent cu introducerea treptata a alimentelor solide pana la 2 ani si dupa (conform OMS). Promovam cresterea cu respect a copilului, ca o fiinta integra, cu drepturi depline, inclusiv cu dreptul fundamental de a fi hranit cu cel mai bun aliment conform varstei sale. Promovam purtarea bebelusilor, mentinerea lor aproape de parinti, fara metode de invatare a somnului, a olitei sau a altor invatari ce vin din exteriorul si nu din interiorul copilului. Cam asta o sa gasesti pe acest blog. Sunt sigura ca multe din informatiile pe care le vei citi aici, daca vei dori sa faci asta, se vor mula si vor trezi in tine aprobare, fiind o mamica informata si, ca absolut oricare alta mamica, dorind sa afli lucruri care sa te ajute in procesul de devenire ca mama (pentru ca, dupa umila mea parere, e un proces ce dureaza o viata intreaga). Iti multumesc ca ne-ai impartasit povestea si sper din suflet ca de acum incolo sa gasesti si sa primesti mereu sprijin de calitate, la cele mai inalte standarde mondiale.
      O zi senina si tie!

      1. Multumesc pentru referinte. Tin sa va spun ca imi place acest blog. Cred ca e foarte util si contine o multime de informatii foarte folositoare si interesante.
        Vreau sa mai adaug cateva lucruri. Asa cum este precizat si in articolul de pe LLLi, incercarea de a pune un nou nascut la ‘program’ nu este neaparat o optiune fericita. Dar nu este o regula. Asta din experienta mea si din relatari de la diverse cunostinte. Sunt multe maternitati (de stat?) in care mamele alapteaza cu program din prima zi. Am o prietena care isi alapteaza fetita de 7 luni cu toate ca au pornit de la bun inceput cu program stabilit de medic sau asistentele de la maternitate. Copilul ei s-a obisnuit asa, a luat perfect in greutate, e vioi si se dezvolta in graficele obisnuite, iar alaptarea a continuat pana astazi si probabil ca va mai continua.
        Pe de alta parte, eu am avut copilul cu mine in camera din prima zi si nimeni nu m-a incurajat sa alaptez cu program. Din potriva. Puteam pune copilul la san de cate ori doream sau credeam ca e necesar si am fost si incurajata in acest sens.
        Doar ca dupa un timp nu a mai functionat asa de bine programul nostru ‘haotic’ si nici abordarea unilaterala. Insa copilul nu mai era nou-nascut, ci avea cateva luni bune 🙂 La 4 luni un bebelus nu mai este chiar nou-nascut si al meu era vizibil in nevoia unei rutine si a unei previzibilitati. Altii poate nu sunt asa. Nu putem sa generalizam si nici sa ne purtam cu un copil de 8 luni ca si cum ar fi in continuare nou-nascut.

        Printre beneficiile alaptarii pentru mama se numara, intr-adevar, cateva puncte foarte importante. Dar de aspectele dezagreabile se pomeneste in treacat, cu mare superficialitate sau deloc, iar mamele sunt incurajate sa creada ca starea de epuizare si de martirizare este perfect ‘naturala’ si ‘ok’ si ca sunt o ciudatenie daca nu se pot adapta.
        Insa, dupa cateva luni de alaptare continua si de ingrijire a bebelusului, poti colapsa. O mama nervoasa, irascibila, neingrijita, cu sute de nopti nedormite este la limita rabdarii si la capatul puterilor. Daca se intampla sa nu aiba ajutoare consistente pentru bucatarie, curatenie si toate celelalte nevoi dintr-o casa, situatia devine si mai apasatoare. Si atunci cum putem spune ca starile astea sunt benefice? Pentru cine? Pentru mama? Pentru copil? Pentru familie?

        Si da, asa cum a spus si Andreiuta sunt atatea lucruri ‘nocive’ cu care copiii nostri intra sau vor intra in contact, incat nici o exagerare nu prea isi gaseste justificarea.

        Cat despre patronajul OMS sau AAP, stim foarte bine ca si acestia isi schimba ‘recomandarile’ o data la cativa ani sau cateva decenii. Ce astazi este recomandat de OMS, maine va fi recomandat exact pe dos. Tot de OMS. Intotdeauna apar studii noi care le contrazic pe cele vechi. Un exemplu este si cel al somului bebelusilor. Recomandarea este ca ei sa doarma numai pe spate sau pe o parte. Pana nu de mult tot OMS recomanda sa nu doarma altfel decat pe burta.

        Si da, promovarea promoveaza. Adica induce indeea ca ce este promovat este si neaparat bun si ideal sa fie urmat. Ori multe din trendurile promovate astazi nu au nici un fundament si nici nu sunt musai ideale pentru toate situatiile si toti bebelusii. Purtararea in wrap/sling, neatrenarea la olita, atasamentul fata de parinti, alaptarea pe termen lung si foarte lung au sau pot avea multe beneficii. Dar pot avea si parti mai neplacute sau chiar nocive. Despre asta nu se discuta si mamele care se lovesc de dificultati sunt de multe ori angoasate ca la ele nu ‘functioneaza’ trendul.
        Multe aspecte care sunt valabile pentru nou-nascuti sunt transferate cu mare lejeritate catre bebelusii mai mari sau chiar copii mici.
        Eu sunt de parere ca educatia trebuie sa joace un rol decisiv, iar amanarea acesteia poate fi daunatoare atat pentru copil cat si pentru familie si societate. Un copil care este alaptat pana la 6 ani, care e nedezlipit de parinti si inca poarta pampers este o urmare logica a acestui tip de abordare (attachment parenting) si el este o realitate in tarile vestice. Eu nu cred ca un astfel de copil este respectat si crescut ca o fiinta umana integra si inteligenta. Asta este urmarea exagerarilor parintilor care se tem sa impuna limite, interdictii si ‘socuri’ emotionale copiilor lor si spera ca ‘civilizatia’ va veni din impulsuri naturale. Lucru care inca nu este dovedit de nici un studiu stiintific. Asta din cate cunosc pana acum.

        Imi cer scuze daca am exagerat la randul meu si am extrapolat discutia referitoare la ceaiul dat sugarilor.

        O seara buna !

  6. am intalnit si eu pe cineva …care ii dadea ceai inca de cand s-a nascut…ca sa manance lapte( praf ) la intervale de cel putin 5ore…asa iau spus din spital(cf2)…mi s-a parut foarte ciudat….Eu l-am hranit la cerere (lapte praf) intradevar prima luna este la cerere, apoi ar trebuie marite intervalele de hranire(la 2luni tot la cerere ii dadeam, nu stiam cum e treaba si regurgita ca o fantanica, era foarte haplea, si cu greu prin joaca,distragerea atentiei, fara umplut burtica cu ceaiuri, am reusit sa ii dau la 3ore, inainte papa la 2ore) cu timpul isi regleaza singur programul.

    1. Procesul de digestie in cazul laptelui praf si al laptelui matern este diferit. Laptele praf se digera mai greu, de aceea bebelusii dorm mai mult dupa ce beau lapte praf. In schimb alaptarea este recomandata a se face la cerere, deoarece laptele matern se digera mult mai repede. In plus, bebelusii cer sanul nu numai pentru hrana, ci si pentru alint, somn, alinare, iubire. Mama este universul lor, iar sanul mangaiere in lumea mare si necunoscuta,

  7. Asta e un articol scos din studiile vestitilor cercetatori britanici ?… 🙂 Oameni buni, sunt medic si mama in acelasi timp. Mi-am hranit copilul exclusiv cu laptic pana la 6 luni. Apoi a venit vara si credeti-ma ca fara ceai era jale. Nu accepta apa deloc. Abia pe la 8 luni a inceput sa accepte apa si de atunci bem ceai doar cand avem probleme cu scaunul sau cand suntem raciti si caiul cald e minunat. Dar mare atentie insa sa nu generalizam si sa creem panica in randul mamelor pentru nimic. Acum sa fim seriosi… Si vaccinurile contin substante pe care daca le administram in exces pot duce la intoxicatii. Si novocalminul / algocalminul poate duce la agranulocitoza. Insa asta nu inseamna sa nu mai vaccinam copiii… Cate dintre voi nu ati dat novocalmin cand ardea copilul ? Hai sa nu ne umflam in pene ca suntem cine stie ce mame eroine ca iata acum am gasit capul rautatilor = ceaiul :)))) Sa vedeti cand creste mare copilu si baga in el toate prostiile oricat va impotriviti… si cum se apuca de fumat… Si cum il doare in cot de cat de mult l-ati alaptat…De aia nu mai poate el ca a baut prea mult ceai. La fel si cu alaptatul… Nici o extrema nu e buna. Pe blogul asta vad ca se dezvolta o adevarata secta: alapteaza cu orice pret…ce apa…ce ceai… ce sanatate a mamei… a familiei… E o secta si atentie mamici pt ca datorita spiritului matern este foarte usor de alunecat in ea.

    1. Aici ai sursele de referinta, poti sa verifici tu singura de unde e „scos” articolul (apar si la subsolul articolului pr zis, probabil le-ai trecut cu vederea):
      RESURSE

      1. Michael Smith, FDA: Infants Often Get Herbal Teas, Supplements (Copiii mici primesc adesea ceaiuri de plante şi suplimente), accesat la http://www.medpagetoday.com/Pediatrics/GeneralPediatrics/26215

      2. WedMD, accesat la http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20041112/herbal-tea-for-infant-colic-unsafe

      3. Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici) accesat la http://www.ajcn.org/content/41/6/1210.abstract

      4. Fundaţia Sutter Medical, accesat la http://www.suttermedicalfoundation.org/health/healthinfo/index.cfm?A=C&hwid=hn-1191006

      5. Crotteau, Wright and Eglash, Clinical Inquiries. What is the best treatment for infants with colic? (Sondaje clinice. Care este cel mai bun tratament pentru colici?), accesat la http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16822454

      6. MedLine Plus, accesat la http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/752.html

      7. Drugs.com, accesat la http://www.drugs.com/mtm/chamomile.html

      8. Hurrell, Reddy, and Cook, Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages (Efectul inhibitor al băuturilor ce conţin polifenoli asupra absorbţiei de fier non-hem la om), accesat la http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Inhibition%20of%20non-haem%20iron%20absorption%20in%20man%20by%20polyphenolic-containing%20beverages

      [1] FDA – Food and Drug Administration – Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (n.t.)

      Imi pare rau sa aud ca fetita ta nu a acceptat deloc apa ci doar ceai. Mi se pare ciudat cum un copil caruia nu i s-a dat ceai sa refuze apa si sa accepte cu „gura deschisa” ceaiul. Fara zahar, ceaiul nu? 🙂 Zaharul strica dintii 😛

      Imi pare de asemenea rau ca ai fost nevoita sa folosesti novocalmin/ metamizole sau alte variante ale medicamentului pe propriul copil. Nu stiai de riscul de agranulocitoza? Eu deobicei inainte sa folosesc eu sau sa dau copilului meu un medicament nou, caut date despre el cel mai rapid pe wikipedia, pe http://toxnet.nlm.nih.gov/, http://www.drugs.com/. Daca e pentru mine, ca sa fiu sigura daca e compatibil cu alaptarea (pt ca de 2 ani si jumatate alaptez) verific pe http://www.e-lactancia.org/ sau tot pe http://toxnet.nlm.nih.gov/, sectiunea lactmed. Eu sunt inginer topograf, dar pentru sanatatea copilului meu si a mea incerc sa ma documentez cat de cat cu privire la ce substante aleg sa consum. Poate te ajuta site-urile de mai sus pe viitor. 🙂
      Eu nu am dat novocalmin copilului si nici nu o voi face, doar daca va fi o situatie critica in care nu voi avea de ales (de ex sa fie singurul antitermic disponibil in spital …). Paracetamol/iburofen sau mix din cele doua stiu ca sunt folosite cu succes la scaderea febrei, dar cum ziceam, sunt inginer de meserie.
      Imi pare de asemenea rau ca pui in antiteza alaptarea exclusiva (recomandata cu atata ardoare de UNICEF, OMS, AAP, Health Canada si muuuuulte alte mari organizatii si asociatii mondiale, pt primele 6 luni de viata ale bebelusului) si sanatatea mamei, sanatatea familiei, mai ales ca tu esti cadru medical, si ne punem, ca mame, toate sperantele ca doctorii care ne consulta, care ne consulta copiii, sunt cel putin la fel de actualizati cu ultimele recomandari mondiale ca si noi. Imi tai din speranta ca descoperirile lumii occidentale pot sa ajunga practici medicale si in Romania.
      Ma simt extrem de norocoasa ca am putut sa fac alegeri informate cu privire la copilul meu. Despre asta e vorba pe acest blog. Despre informare, despre informatii verificate si validate de mari organizatii mondiale. Orice articol vei cauta pe acest blog, va avea in partea de jos referinte clare. Nu pot sa zic acelasi lucru despre toate blogurile romanesti care promoveaza informatii mai mult sau mai putin de calitate pentru mame. Din pacate!
      Daca o mama stie riscurile la care supune bebelusul dandu-i apa, ceai, facundu-i microclisme, lasandu-l in patut sa planga 10, 15 minute, dandu-i sucuri de la 3 luni si oua de la 6, atunci acea mama poate sa ia cea mai buna decizie pentru ea si copilul ei. Ca alege sa dea ceai, lapte praf, sa isi intarce copilul la 3 luni, e absolut alegerea ei, dar va fi una informata daca mama va primi sfaturi validate de mari cercetatori, doctori specializati sau mari organizatii de sanatate.
      Nu vrem sa convingem pe nimeni ca un anumit lucru e bun sau rau ci sa oferim informatii si libertatea de a alege. Nu ar fi frumos ca si doctorii nostri sa faca la fel?

      1. Am zis eu ca i-am dat Novocalmin ? Am intrebat cate dintre voi nu ati dat novocalmin… si nu am intrebat daca tu i-ai dat sau nu, asa ca nu stiu la ce intrebare ai raspuns. Am citit referintele iar numarul de subiecti pe care s-au facut unele studii este infim pentru a trage asemenea concluzii. De accea am spus ,,cercetatori britanici,, . Am de punctat si faptul ca aerul, dragele mele, contine noxe si monoxid de carbon care poate duce la intoxicatii grave, chiar deces. Eu zic sa le puneti copiilor masti de gaze. E cel mai sigur.

    2. pe mine ma dispera faza cu sa vezi cum baga in el copilul tot felul de prostii cand va fi mare sau chiar ca se va apuca de fumat. pai hai sa ii dam cate o tigara de pe acum, poate atunci nu va avea de suferit, pt ca deja e obisnuit cu nicotina. sau sa-l ducem o data pe saptamana la macdonalds sa se invete cu fast food-ul. nici cate o gura de alcool zilnic nu cred ca strica pt ca oricum va bea cand va fi mare,nu?

    3. Draga doamna doctor,

      cu asemenea medici ca dvs sunt tare mici sansele sa ajungem si noi, oamenii de rand, in sfarsit sa primim niste sfaturi medicale de bun simt de la medici, si nu „babisme”… Am ajuns sa stau sa fac research saptamani in sir pana sa ma decid la care medic sa merg care sa ma faca bine sau macar sa nu ma imbolnaveasca mai tare. Am schimbat 6 pediatri in 3 luni dupa tot researchul meu, pana sa gasesc unul care se mai si informeaza, nu ia ca adevar absolut ce a invatat acum 10 ani in facultate.
      Dar presupun ca e normala situatia. Medicii buni sunt aproape toti plecati prin alte tari.

      Cu dezamagire si un strop de dezgust,
      O sectanta care nu a dat niciodata „ceiut” copilului si nici novocalmin (daca va spun ca n-am folosit niciodata antitermice deloc, ce eticheta imi puneti?)

      1. Faptul ca ati schimbat 6 medici si ca nu ati gasit niciunul bun…si ca nu ati dat niciodata ceai copilului se numeste tulburare paranoida. Cu tot respectul…Tratati-va !

      2. Haha, da, nu se cheama informare si ca avem o gramada de medici incompetenti, ci ca sunt eu paranoica. La fel le puneti si diagnosticele pacientilor dvs.? Cu fiecare comentariu pe care il postati ma faceti sa sper din ce in ce mai mult ca ati spus doar in gluma ca sunteti medic.
        Cu acelasi repect va salut si eu 🙂

    4. Dragi mamici, ascultat sfaturile pediatrlor, si nu a tuturor „desteptelor” care s-au gandit ca ceaiul e foarte nociv pt copii… Doamne fereste, dar cate clase aveti?

      1. Claudia, tu ai citit articolul, denumirile de FDA, OMS si AAP iti zic ceva? si hai sa iti zic ca medicii sunt si ei oameni si nu toti sunt informati. Iar de exemplu pediatra mea nu recomanda ceai si apa la bebelusi, ci alimentatie exclusiv lactata pana la 6 luni, iar dupa apa doar se ofera, iar ceaiul nu il recomanda. Ce legatura are nr de clase cu desteptaciunea? Si nu „desteptele” s-au gandit ca ceaiul nu face bine, ci organismele amintite mai sus, in urma unor studii facute, acum pe bune tu ai citit articolul cap-coada si ai accesat si linkurile date ca si sursa de documentare? Daca nu, te invit sa o faci si dupa aceea sa aduci contrargumente care stau in picioare. Pediatrul si medicul nu e Dzeu sa asculti orbeste de el si din pacate ft putini medici cunosc informatii corecte despre alaptare.
        Multumesc!

      2. Exagerati. Si eu am alaptat, i-am dat ceai pt colici doar 2 luni, pt ca nu a mai vrut ea, dar sa sustii ce efecte nocive are ceaiul…. N-am citit link-urile de mai sus si nici nu am de gand. Sunt doar tampenii. Nu sustin ca nu se poate fara ceai, dar cand are colii, macar, nu omoara pe nimeni

      3. Din pacate, exista multi pediatrii dezinformati pe tema alaptarii, care inca fac recomandari invechite, ce fac mai mult rau decat bine bebelusilor.
        Recomand tuturor mamicilor sa se informeze bine inainte de a lua orice decizie cu privire la bebelusii lor, sa fie sigure ca medicul lor este de incredere si la curent cu cele mai noi recomandari.
        Noi avem puterea de a ne apara bebelusii si de a alege ce e mai bun pentru ei.

      4. pentru detinatoarele acestui blog toti medicii romani sunt niste incompetenti,nu detin informatii bune.am o intrebare pentru voi:unde va tratati voi si copiii vostri?apropo de ceai,copilul meu a baut cate 10-20 ml ceai zilnic si nu a plans o data macar de colici.:)

  8. Foarte frumos ai raspuns Silvia. Mi-as dori sa avem medici la fel de informati,din pacate sunt putini cei care mai citesc ultimele studii,descoperiri.
    Doamna Doctor Andreiuta nu vad de ce nu considerati alaptatul un bine al mamei,al familiei.Eu cred ca e cel mai frumos dar pe care o mama il poate oferi puiului ei,si da ,cred ca va creste si intr-un moment din viata lui va fi mandru de mine ca l-am alaptat cu atata drag,asa cum sunt eu de mama,pana sa raman insarcinata nu am intrebat-o,dar acum stiu,ne-a alaptat pe toate 3 surori,cateva luni bune,si sunt foarte mandra de ea.
    Secta :)) Asta e comica,nu stiu daca ati spus-o in serios,dar nu cred :)) Mai facem si glume,nu?

  9. Eu nu le-am dat ceai copiilor mei (baiatul are aproape 10 ani, iar fetita un an si jumatate). Nu am vazut rostul ceaiului, nici cand sunt raciti nu le dau ceai. Mai bem in unele seri de iarna, dar cand stiu ca mierea isi pierde calitatile la temperatura de peste 40 de grade, cand stiu ca vitamina C din lamaie si ea e distrusa la temperaturi mari, imi dau seama ca beau o apa dulce-acrisoara doar asa, de fun si de gust bun 🙂 De asemenea, ca o paranteza ca veni vorba, nu le-am dat niciodata novolcalmin, nici nu stiu cum arata, dar stiam ca se da doar cu reteta speciala de la o vreme, din cauza problemelor pe care le poate crea.
    In general sunt adepta echilibrelor in viata mea, ca atare sunt convinsa ca nu face rau jumatate de ccescuta de ceai din cand in cand, mai ales cand copilul mai creste si se deprinde cu gusturi noi.

    1. In sfarsit o gandire echilibrata… felicitari doamna ! Orice substanta exogena administrata in exces poate duce la efecte nocive. O cana de ceai ca sa se incalzeasca copilul dupa sanius chiar nu strica… Daca inlocuim apa cu ceaiul e cu totul altceva ! Asta incerc sa spun si nimeni nu intelege. Dar a spune ca ,,nu am dat niciodata ceai copilului,, ca si cand este otrava…e grav. Asa si medicamentele au o groaza de reactii adverse posibile… Daca aceste doamne se tem de un banal ceai de menta ce garantie mai avem noi, medicii, ca tratamentele prescrise pentru copilasi ajung cu adevarat la ei. Asta incerc sa zic… Este o tendinta gresita si poate duce multe mamici in eroare…implicit copiii pot muri din cauza ca mamele sunt paranoice si le este teama sa trateze copilul. Sunt situatii in care apa si laptele matern nu prea mai fac fata sa stiti ! Chiar a fost un caz prezentat la tv despre un copil care a murit dintr-o banala raceala. Sa spui ca toti medicii sunt niste incompetenti e prea mult ! Poate ca sunt eu…sa zicem… Dar chiar toti ?

      1. d-na doctor…relaxati-va…am citit ce ati scris si consider ca sunteti un om in primul rand normal…mie mi-ati parut normala…nu ati auzit de mame isterice,care nu-si lasa copiii din mana,care considera ca ele detin adevarul absolut????asa le-am citit eu…si sper sa gresesc pe contestatarele dvs,iar dvs.in normalitatea pe care o detine-ti le-ati mai si raspuns…eu nu m-as mai fi deranjat….insa am fost oripilata de agresiunea dumnealor in exprimare si in referirile facute la faptul ca sunteti doctor….cred ca ceaiul e praf in ochi pe langa educatia pe care o primesc copiii dumnealor…imi pare rau si-mi cer scuze daca am suparat pe cineva

  10. Buna ziua doamnelor,
    Ma simt datoare sa las si eu un coment deoarece fac parte din aceasta „secta”.
    Cuvantul acesta, draga doamna doctor, as putea de asemenea sa il folosesc si pentru cadrele medicale.Nu stiu cu ce va impoaie capul la faculatatea asta de medicina dar de cand iesiti de pe bancile ei sunteti mai ceva decat caii.E putin spus ca priviti doar intr-o directie.Dati peste nas la toate mamele astea care se cred atotstiutoare cu google-ul lor si recomandati pastilute pentru orice fleac(ca doar asta va invata la scoli).pastila, pastila, pastila.Nu va invata de nutritie, nu va invata de alaptat(pt ca altfel nu-mi explic de ce toti medicii recomanda lp), nu va invata nimic.
    Asa bun, si daca aerul are noxe si apa e otravita, si mobila e data cu naiba stie ce si totul e poluat ce mai conteaza ca ii dau copilului meu ceva chestii pe care nu ar trebui sa le dau?Pai oricum toate sunt varza asa ca ia sa ma apuc eu de pe acum sa-l indop cu de toate ca si asa o sa fumeze cand creste, si asa o sa manance numai tampenii si o sa-l doara in cot ca a fost alaptat.Cred ca astea sunt doar niste scuze pentru mamele care pur si simplu nu au reusit sa fereasca copilul de anumite lucruri.Este datoria mea ca parinte sa-l cresc cat pot eu de sanatos, ce depinde de mine macar, sa evit cat pot toxinele, si sa incerc sa cultiv in el un stil de viata sanatos.eu cred ca se poate, dar e mai simplu sa ii dau niste pufuleti in ideea ca oricum tot la asta va ajunge.
    O zi buna mamelor sectante si nu numai!
    PS:ma gandesc oare toate mamiferele astea care isi hranesc puii cu lapte…..de ce nu au nevoie de ceai?Doamne cred ca ar fi trebuit sa avem ceva ceiut in sani daca asa era normal pentru specia noastra.Asa ne-a lasat dumnezeu:sa ne hranim puii cu lapte.Nici o alta specie pe pamantul asta nu are nevoie de lp, ceai in afara de noi!Cum doamne iarta-ma?

  11. Secta!!Ha ha ha!!Pai hai sa zic si eu ca daca e asa,sunt mandra ca sunt membra!Pai da,ca doar asa am reusit sa imi alaptez prelungit piticul de 1 an si 8 luni,si ca sunt hotarata sa il alaptez in continuare!!Tanti doctor,eu am 3 baieti,si nici unul n-a baut ceai!!Au papat laptic de la mine exclusiv primele 6 luni(cel mare a primit in biberon,ca niste cadre medicale foarte informate si binevoitoare mi-au spus ca e imposibil ca el sa suga la san,fiind nascut prematur,dar nu foarte mic),si nici un pic de ceai,cu toate insistentele celor din jur,pentru ca instinctul meu incapatanat de mama nu m-a lasat sa le dau!Iar cand am inceput diversificarea,toti au baut in plus fata de laptele matern,daca au vrut,au cerut,doar apa!Uneori,am fost sfatuita binenteles de diverse persoane sa le dau ceai,macar din cel pentru colici…pentru ca binenteles ca si ai mei au avut colici…am fost tentata sa incerc,dar socata sa constat ca ceaiul pentru colici e indulcit!!Acela a fost pentru mine un argument destul de solid pentru ca sa nu il dau copilului(primul nascut)si nici fratiorilor lui care s-au nascut mai apoi.Si pe vremea aia nu aveam calculator,deci nici acces la foarte multe informatii …Am avut multe multe momente grele la inceputul alaptarii,de fiecare data…colici,nopti nedormite,greve de supt,pusee de crestere..tot ce vreti!Si la cel mai mic a fost cel mai greu,pentru ca il aveam si pe mijlociul care nu era foarte mare si facea crize de gelozie exact cand cel mic vroia san…Si am primit atatea sfaturi grozave atunci cand cel mic plangea si suferea de colici…Cu rabdare,cu leganat,cu cantece de leagan…si mai ales cu dragoste am trecut peste toate…Si n-am ajuns desigur,la balamuc pentru ca ,copiii mei,bebelusi fiind au plans…Ce nevoie am eu ca ei sa imi multumeasca atunci cand vor fi mari pentru ca i-am alaptat ,sau pentru ca nu le-am dat sa bea ceiut ?Important e ca,datorita a ceea ce fac sau am facut pentru ei la inceputul vietii lor,sa le ofere o sansa in plus sa fie mai sanatosi cand vor creste.Pupici,mamici sectante!:))

  12. Putina toleranta n-ar strica. 🙂 Daca ne aprindem doar cand vine vorba despre ceai, nici nu vreau sa ma gandesc la ce dueluri se poate ajunge pe teme mai ‘grele’…

  13. Poate d-na dr Andreiuta are 60 de ani ai a facut facultatea pe vremea cand copiii se cresteau in primul rand cu ceai si apoi eventual cu lapte la orele fixate in prealabil.

    1. Dar dna dr. e obligata sa se tina la curent. Pe mine nu ma intereseaza cand a facut dansa facultatea, atata timp cat e informata si intelege ca medicina e un domeniu dinamic (ceea ce mare parte a medicilor romani pur si simplu nu inteleg). Cu astfel de medici obtuzi care raman blocati in trecut, am fi murit in continuare de la o simpla raceala.

      1. Nu am 60 de ani si niciodata in istoria omenirii ceaiul nu a fost principalul aliment in meniul unui copil… Aberatia asta nu am mai auzit-o. Da, medicina este un domeniu dinamic si trebuie sa fim la curent cu ultimele studii. Dar va intreb… De cand un studiu este o certitudine ? Studii sunt multe… Care mai de care mai haioase… Ati lucrat vreodata macar o ora intr-un laborator de cercetare sa vedeti cum se fac aceste studii si de ce ? Stiti ca cercetatorii sunt platiti pe studii si daca nu au studii la activ sunt demisi din functie? Atunci pentru a-si pastra functia inventeaza studii? Singurul avizat sa concluzioneze daca studiul este relevant este doar medicul. A decretat cumva OMS ca Ceaiul este interzis la copii si eu nu stiu ? Sau concluzia asta o trageti voi..asa…dupa ureche? Niciodata un studiu, doua , trei… nu lanseaza vre-o certitudine. Asa ca nu mai vindeti gogosi… Nu mai vindeti studii ca lucruri certe… E ultimul meu comentariu la acest articol. Va doresc numai bine si Sarbatori Fericite !

  14. Vre-o? Pe bune? Uite tocmai cand parca ajung sa cred ca o persoana nu are doar bazaconii in cap apare un cuvant din asta chinuit, torturat si cumva inventat si the bubble bursts… Dar treaca de la mine, sa zicem ca mai e si type error, desi na, o vad la mie si mi-e, acolo unde chiar e cratima si se mai uita sau adauga cand nu e cazul, dar la ‘vreo’??? Nu pot sa inteleg, efectiv nu pot, e peste puterile mele de a intelege cum naiba de se nascocesc astfel de cuvinte? A incetat lumea sa mai citeasca carti? Subtitrari? Reviste?? Sau ne luam dupa prostia altora care il schimba pe c cu k? Pot intelege un dak din motive de scurtare(am prins epoca cand nu erau 1000 de mesaje la cartele, ci costau destui centi si numaram caracterele sa nu depasesc), dar cand efectiv c-ul este inlocuit cu k ma dor ochii…
    Draga doamna, in ultimul comentariu imi venea sa va dau dreptate cu studiile alea, sunt multe de-a dreptul ridicole si nu toate-s litere de lege, trebuie filtrare de multe ori. Insa gramatica lasa de dorit…

  15. Buna ziua,
    Am o fetita de 2 ani si 9 luni, perfect sanatoasa, care consuma ceai cu mare placere de mica. Nu mai stiu exact ce varsta avea cand i-am dat ceai pentru prima data; am nascut in august, era foarte cald, alaptarea nu a fost un succes, iar pe la o luna si jumatate am trecut la formula. Fetita mea a plans din prima zi pana la 4 luni incontinuu (mai putin orele de somn, putin oricum ca numar). Ceaiul o mai linistea din cand in cand, era o minune pentru noi. Ati spus mai sus ca laptele (matern) functioneaza in tratarea colicilor in procent de 99.9% (aproximativ). Deja din 15 persoane care comenteaza aici, sunt 2 persoane care sustin ca pentru ele nu a functionat. Cred ca am depasit deja acel 99.9%.
    Este greu, foarte greu pentru o tanara mamica ce are acasa un copil galagios, un copil care nu se integreaza in tiparele de pe acest blog, un copil care nu vrea san oricum l-ai pune si oricat ai insista. Am avut nopti in care nu am dormit deloc, alte nopti cand in care ma bucuram totusi de doua ore de somn. Am avut o depresie puternica din cauza alaptatului si a faptului ca bebe plangea non stop. Daca as fi citit atunci acest blog, cred ca as fi suferit si mai tare… Imi pare rau sa o zic, dar citind aici ai impresia ca daca nu alaptezi e un capat de tara! Nu e asa, copilul va creste foarte bine si cu formula, se va dezvolta normal, nu o sa fie handicapat nici fizic si nici psihic.
    Mama trebuie sa fie linistita, calma, relaxata, sa se bucure de fiecare moment alaturi de bebele ei, iar presiunea pe care o exercitati voi asupra mamelor prin unele articole fundamentaliste sau chiar extreme de pe acest blog este nociva. Am avut tot sprijinul sotului meu, caruia i-a fost extrem de greu sa suporte acea perioada, sa ma suporte pe mine. Dar sotul meu muncea de la 8 dimineata la 6-7 seara, timp in care eu ramaneam singura cu bebe acasa. Nu mi-a gatit nimeni, nu m-a ajutat nimeni la curatenie (in afara de sotul meu), nu am avut posibilitatea aceea minunata de a avea ragaz de doua ore zi in care sa dorm sau sa fac o baie. Si ca mine sunt multe femei, mamici, care trebuie sa gaseasca un echilibru intre a fi proaspat mamica si a fi sotie, femeie.
    Acum sunt gravida in opt luni, intentionez sa imi alaptez bebelusul si din acest motiv citesc cat mai multe informatii despre alaptat, o groaza de articole si studii, dar stiu ca nu e mereu ideal, ca in articole/studii/carti. Stiu ca trebuie sa te adaptezi nevoilor copilului tau si posibilitatilor tale.
    Stiu ca trebuie sa fii optimista, vesela si o mama frumoasa, atat pe interior cat si pe exterior.
    Dragele mele, ce vreau eu sa zic ca nu toate suntem croite dupa aceleasi tipare si fiecare dintre noi traieste experiente care o marcheaza, o invata si adapteaza la noua viata. Trebuie sa fim deschise si sa sfatuim, dar sa nu judecam sau sa blamam.

    O zi buna!

    1. sa aveti o nastere usoara..si un bebelus pe care sa-l cresteti dupa consideratiile lui,nu dupa ale altora…bafta

  16. Am o fetita de 3 luni jumate si de cand am nascut i.am dat lapte praf.imi dadea mereu surplus afara si am intrebat doctori care mi.au spus k e normal si ca nu ai ce sa.i faci,iar eu m.am gandit sa ii fac lsptele cu ceai si de 4zile ii dau 120lapte in care mai pun 30 de ceai de musetel,ea mananca la 3 ore.si vreau sa va spun k nu imi mai da acel surplus afar,dar ma gandesc oare ii afecteaza ei cu ceva daca ii fac fiecare biberon asa?sfatuiti.ma si pe mine va rog dim suflet.multumesc

    1. Eu cred ca laptele e de vina . Poți sa încerci alt tip de lapte . Asa am patit si eu cu fetița . Ii dădeam Milumil . Am schimbat pe Nan si a fost mai bine

Lasă un comentariu

SUS ↑

La Leche League GB

Resurse pentru suport in alaptare

Ramona Bunescu

Resurse pentru suport in alaptare

Alex și David cresc

Resurse pentru suport in alaptare

International BreastFeeding Centre

Resurse pentru suport in alaptare

KellyMom.com

Resurse pentru suport in alaptare

peaceful parenting

Resurse pentru suport in alaptare

Alăptează!

Resurse pentru suport in alaptare

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.